Groene thee versnelt de werking van LED-licht met 10 keer!


Al in 2009 verscheen in Science Daily een artikel dat Duitse wetenschappers hadden aangetoond een belangrijk alternatief voor Botox en cosmetische chirurgie te hebben gevonden. De techniek combineert een intensieve dosering van light-emitting diodes (LED) en een oplossing van groene thee-extract. De onderzoekers beweren dat deze combinatie het effect met tien keer versnelt ten opzichte van een antirimpelbehandeling met alleen LED-licht.

Andrei P. Sommer en Dan Zhu benadrukken dat licht-therapie en fototherapie al meer dan 40 jaar worden gebruikt in de wondbehandeling. Eerder toonden de wetenschappers al aan dat het gebruik van hoge intensiteit LED zoals die bijvoorbeeld ook gebruikt worden in autolichten en computers, in de juiste dosering kan helpen om rimpels te verminderen.
Maar blootstelling aan intensief of teveel LED-licht kan ook hoge niveau’s van reactieve zuurstof veroorzaken en deze bijproducten kunnen mogelijk cellen beschadigen. Om dit tegen te gaan combineerden de onderzoekers de LED met een krachtige antioxidant in groene thee extract genaamd epigallocatechinegallaat (EGCG).

Zij pasten gedurende een maand een combinatie toe van LED-licht en groene thee-extract. De resultaten waren opmerkelijk te noemen. Na een maand was de huid zichtbaar gladder. Er waren minder uitgesproken rimpelniveau’s, kortere rimpelvalleien en een jeugdige tint. En dit alles in een tiende van de tijd die staat voor een gemiddelde LED-behandeling. Dit onderzoek is niet alleen belangrijk op het gebied van gezichtsverjonging maar zeker ook op het gebied van inzicht hoe reactieve zuurstof betrokken is bij het proces van de cellulaire veroudering.