Doeltreffend bij pijnbestrijding en huidverbetering


Lichttherapie wordt al jaren succesvol en effectief toegepast bij winterdepressie, jetlagverschijnselen en algemene verbetering van de stemming waarbij de resultaten opmerkelijk mogen worden genoemd. Een minder bekend fenomeen is de kleurenlichttherapie waarbij LED-lampen ingezet worden tegen ziekten en aandoeningen. Door het toepassen van licht in exacte frequenties blijkt het helingsproces bij diverse ziekteprocessen te kunnen worden worden geactiveerd.

 

NASA voerde in de jaren 90 van de vorige eeuw onderzoek uit naar de effecten van LED-lichttherapie op de wondheling en het voorkomen van de negatieve effecten van langdurige gewichtloosheid op bot en spierverlies bij astronauten. De wetenschap heeft inmiddels uitgewezen dat LED-licht de celdeling en aanmaak van nieuwe cellen stimuleert en weefsels repareert.
LED-lichttherapie kan fibroblasten moduleren tot een toename van collageenvorming en eiwitmatrixen. Zichtbaar rood licht met een golflengte van 660 nanometer dringt 8-10 mm het weefsel binnen waar het de celdeling activeert en de huid hersteld. Hierdoor is infraroodlicht zeer effectief bij de behandeling van wondjes, sneetjes, littekens en infecties.

Infraroodlicht met een golflengte van 880 nm dringt tot een diepte van 30-40 mm door, waardoor het effectiever werkt voor botten, gewrichten en diepliggende spierproblemen. Anders dan bij lasers en andere intens gepulseerde lichtapparaten die gebruik maken van warmte maakt LED-lichttherapie gebruik van een niet-thermische technologie die diep kan doordringen in menselijk weefsel waarbij energie wordt afgegeven aan de cellen. Hierdoor kan de huid worden gladgestreken en hersteld zonder pijn, littekens of andere risico’s.